בדקת אם האתר שלך עומד בתקנים החדשים של חוק התאמות הנגישות?

יותר ממיליון איש בישראל הם בעלי מוגבלות המקשה עליהם לגלוש באתרי אינטרנט. כשהם מתקשים לגלוש באתר שלכם, לא רק שהם חווים תסכול ועלולים לנטוש אתכם, אלא שגם אתם מפספסים. אי-הנגשה של אתר לבעלי מוגבלויות מתעלם מקהל פוטנציאלי שהגיע עד אליכם, אך נטש בגלל חוסר התאמה של האתר לצרכם.
 
לפי חוק שנכנס לתוקפו באוקטובר 2013, אתרים המספקים מידע לציבור צריכים להנגיש את האתר לבעלי מוגבלויות. כיום, כל אתר חדש ועמוד נוסף שאתם מעלים לרשת צריך להיות על פי החוק, מונגש לבעלי מוגבלויות. לגבי אתרים שכבר עלו לרשת, החוק מתיר לבצע את ההנגשה עד אוקטובר 2016 (נוסח החוק במלואו).
 
מה נחשבת מוגבלות? מגוון המוגבלויות המקשה על הלוקים בהן לגלוש ברשת הוא נרחב. מוגבלויות שניתן לסייע להן בהתאמה לרשת הן לקות ראייה, שמיעה, לקות קוגניטיבית, פיזית ועוד. כך למשל, אנשים הסובלים מקשיי תנועה בכף היד ולא שולטים בעכבר נעזרים במקלדת בכדי לנווט בתוך אתרים. לשם כך, האתר צריך להיות ממופה כהלכה בכדי לאפשר גלישה בו רק באמצעות המקלדת.
 
בכדי לסייע לבעלי הלקויות נכתבו תקנות בינלאומיות להתאמת נגישות הרשת. מטרתן היא לעזור לאנשים בעלי מוגבלויות לגלוש באינטרנט בקלות, בין אם בגלישה רגילה ברשת ולעתים באמצעות תוכנות נוספות, כמו תוכנות המקריאות בקול תוכן.

נגישות למופת:

מתוך תובנה עסקית ומחויבות חברתית הוקם האתר של מפלגת "יש עתיד" בראשותו של יאיר לפיד, כאתר נגיש. אתר זה מאפשר לאנשים עם מוגבלויות להפיק את אותה התועלת ולתפעל את האתר בצורה הנוחה והקלה ביותר בהתאם לצרכים האישיים שלהם.      

בדקו האם האתר שלכם מונגש

האם התקנה להנגשת אתרים תקפה לגבי האתר שלכם? ובכן, לפי פרשנות מרחיבה, החוק יחול גם על מרבית האתרים של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, ספקי השירות באינטרנט ומפתחי אפליקציות. זאת בהתאם לפירוש שהם מספקים שירות לציבור.
 
יש כמה כלים מקוונים המאפשרים לכם לבדוק האם האתר שלכם נגיש לבעלי מוגבלויות ומה עליכם לשפר. הנה כמה מהם:
 
WAVE - כלי הערכת נגישות האתר, עורך סריקה של עמוד באתר ומציג על גביו את התקלות המופיעות בו. המערכת מראה סוגים שונים של תקלות, כדוגמת קישורים המובילים למקומות שגויים, תמונות שחסר בהן טקסט חלופי, כותרות חסרות ושינויים גרפיים שעשויים להקל על לקויי ראייה.
http://wave.webaim.org/
 
רשימה מקיפה של כלים תוכלו למצוא באתר ה-W3C, ארגון בינלאומי העוסק בתקינות קוד ברשת.

https://www.w3.org/WAI/ER/tools/

איך מנגישים אתר?

התקן הבינלאומי להנגשת אתרים לבעלי מוגבלויות מטפל במגוון לקויות. הנה כמה דוגמאות להנגשה של אתר:
 
1. הוספת טקסט חלופי לתמונה: כל תמונה שאתם מעלים לאתר צריכה לשאת שם הניתן לקריאה. כך, במקום ששם התמונה יהיה רצף אקראי של תווים, תנו לה שם המתאר אותה.
 
2. סידור כותרות בתוך העמוד לפי תגיות H: סידור הטקסט באתר לפי סדר היררכי בתגיות H בקוד HTML (כאשר H1 היא כותרת ראשית, עד H6, שמציגה כותרת בפונט קטן) יאפשר לזהות את המבנה בתוך העמוד.
 
3. טפסים: הנגשה של טפסים באתר, כמו טופס מילוי פרטים אישיים, אימייל, פרטי תשלום וכדומה, מתבצעת על ידי תיוג כל שדה בשמו. כך למשל, שדה שבו מכניסים כתובת אימייל צריך להיות מקודד כך:
>label for="email">email: </label><input type="text" id="email">
 
4. גישה לכל הקישורים דרך המקלדת: אנשים רבים סובלים מקושי בשימוש בעכבר עקב לקות פיזית. לכן, חלק מתהליך ההנגשה הוא מתן אפשרות לגלוש בכולו באמצעות המקלדת. בכדי לעשות זאת, כל הלינקים המופיעים באתר צריכים להיות נגישים להקלקה דרך מקשי המקלדת. בנוסף, הניווט בתוך האתר צריך להיעשות באמצעות מקש ה-TAB המאפשר לעבור בין חלקים שונים באתר ובין תפריטים.
 
5. ניגודיות צבעים: בעלי לקויות ראייה זקוקים לניגודיות חזקה יותר בין הצבעים המופיעים זה לצד זה באתר. לכן, בין כללי התקן העולמי להנגשה נמצאים גם כללים לניגודיות בין צבעים המופיעים באתר.

יש לי כבר אתר. האם אני צריך לבנות אחד חדש?

בזמן הקמת האתר, התאמות לכללי הנגישות הן זולות ופשוטות יותר לביצוע מאשר לאחר מכן. עבור אתרים קיימים, ניתן להתאים אותם לכללי הנגישות החדשים. עבור אתר חדש וגם עבור אתר קיים, צריך לבדוק מפעם לפעם את תכני האתר ולבחון את מידת ההתאמה שלהם לכללי הנגישות.

נשמח להציע לך פתרון מותאם אישית קבל הצעת מחיר