באיזו שפת תכנות מפתחים היום אפליקציות? ומבין המבחר, כיצד בוחרים את השפה המועדפת?
בחירת שפת פיתוח האפליקציה תלויה בעיקר ביעד אליו אתם מכוונים. יש שפות הנפוצות למכשירי אנדרואיד ויש כאלה המיועדות למכשירים של אפל.
באופן כללי ניתן לחלק את שפות התכנות לאפליקציות כך: אפליקציות ל-iOS, מערכת ההפעלה של מכשירי אפל, כמו iPhone ו-iPad, נכתבות בעיקר בשפת Objective C. אפל הוסיפה לאחרונה שפה נוספת לפיתוח אפליקציות, Swift, שנמצאת עדיין בחיתוליה.
עבור אפליקציות לאנדרואיד, שפת התכנות הנפוצה היא Java. ואם רוצים לפתח אפליקציית רשת, שתהיה גם מותאמת למובייל, אז השפה הנפוצה היא HTML, או בגרסתה החדשה HTML5, לצד שפת העיצוב CSS.
הנה ההסבר בהרחבה:
השפה הדומיננטית לפיתוח אפליקציות לאנדרואיד, מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם, המופצת בידי גוגל. ג'אווה היא שפת תכנות מונחית עצמים (Object-Oriented). ג'אווה נחשבת לשפה יחסית קלה ללימוד ולפיתוח. יתרון נוסף המיוחס לה הוא חוסר התלות שלה בפלטפורמה עליה היא פועלת.
ג'אווה ידועה ברמת אבטחה גבוהה ובהיותה עצמאית מבחינת המערכת עליה היא פועלת. מערכת ההפעלה אנדרואיד מסתמכת על היתרונות של ג'אווה, ביניהן ספריות מידע, אלגוריתמים וגרפיקה, המעבים את היכולות של המפתחים להגיע לתוצאות מקסימליות בפיתוח אפליקציות בשפה זו.
השפה שבה מתכנתים כיום אפליקציות ל-iOS, מערכת ההפעלה של מוצרי המובייל של אפל. כמו ג'אווה, גם Objective C היא שפה מונחית-עצמים, ונחשבת לאחת משפות התכנות הפופולריות ביותר בקרב מפתחים.
כדרכה של אפל לשמירה על "גן סגור", אפליקציות המיועדות למכשירי האייפון ואייפד נכתבות על גבי מחשבי מק. אפליקציות ל-iPhone ולמכשירי iPad נכתבות כיום בשפת Objective C, אך בעתיד צפויות להיכנס גם אפליקציות בשפה החדשה שהציגה אפל, סוויפט.
המצטרפת החדשה לשפות התכנות לפיתוח אפליקציות היא Swift. אפל הציגה לעולם את Swift במהלך שנת 2014. שפת התכנות החדשה נועדה להקל על מפתחים ליצור אפליקציות ייעודיות למערכות ההפעלה של אפל, iOS ו-Mac OS X.
אפל יצרה את שפת התכנות החדשה בכדי שזו תפעל מהר יותר מהאפשרויות האחרות. השפה נועדה להיות האופטימלית עבור יישומים למכשירי iPhone, iPad ולמחשבי המק.
Swift נשענת על שפות ה-C ו-Objective C. לפי אפל, יתרונות העבודה עם השפה הן המהירות עבור המפתחים, כאשר הקוד בסוויפט יעבוד מהר יותר כמעט פי 4 מאשר אלגוריתם זהה ב python, או כמעט פי 3 מ-Objective C. למרות יתרונותיה, השפה עדיין צעירה והמפתחים עובדים על שיפורים עבורה.
אם עד לפני כמה שנים, מפתחים היו חייבים לפתח את האפליקציה בשפת התכנות הייעודית למערכת ההפעלה – ג'אווה באנדרואיד או Objective C ל iOS, הרי שנמצאו לבעיה גם פתרונות טכנולוגיים.
כיום קיימות ערכות פיתוח המאפשרות להריץ את האפליקציה על כמה מערכות הפעלה במקביל, כמו למשל PhoneGap ו-Titanium. המערכות מאפשרות לפתח אפליקציה בשפה אחת ולהריץ אותה על מערכת שזו אינה השפה "הטבעית" שלה, למשל על מערכת אנדרואיד, מכשירי Windows Mobile, בלקברי ו-iOS.
למרות החיסכון שבשימוש בקוד אחד ליצירת אפליקציה שרצה על גבי כמה מערכות הפעלה במקביל, לכתיבת הקוד בשפה הטבעית למערכת ההפעלה יש עדיין יתרונות ברורים, הגלומים בעיקר במהירות הטעינה, בתמיכה מלאה בכל הפיצ'רים והאפשרויות הגרפיות של המכשיר.
עד עכשיו עסקנו בשפות "הטבעיות" לפיתוח אפליקציות מובייל. אך קיימות גם אפשרות לפתח אפליקציית רשת, כזו שפועלת בדפדפן ומותאמת לשימוש במכשירי מובייל. דוגמא לשימוש באפליקציה כזאת ניתן למצוא ביישומי קניות ברשת, משחקים וכדומה.
שפות התכנות ליישומי רשת הן JavaScript (בשונה מ-Java), ו-HTML או בגרסתה החדשה HTML5, ו-CSS, המטפלת בפן העיצובי של היישום.
HTML5 תומכת בשילוב קבצי וידאו וקול, בביצועים גרפיים משופרים מגרסאות ה-HTML הקודמות, אשר דרשו הטמעה מתוכנות חיצוניות.
בשורה התחתונה, הבחירה באיזו שפה לפתח אפליקציה תלויה בשאלה איזו אפליקציה אתם רוצים שתהיה ברשותכם בסוף תהליך הפיתוח ועד כמה חשובה מהירות התגובה והביצועים הגרפיים שבתוכה.
ראשית עליכם לבחור איזו מערכת הפעלה תרצו שתריץ את האפליקציה – אנדרואיד או iOS. בעולם שולטת מערכת האנדרואיד כמערכת ההפעלה הבולטת בסמארטפונים, עם אחיזה של כ-80% מנתח השוק. בארץ התמונה לא רחוקה, כשהטלפונים של אפל מהווים רבע מהשוק המקומי. אם אתם מכוונים לארה"ב, שם מערכת ההפעלה iOS כבר חזקה יותר ומחזיקה ב-40% מהשוק.
אם אתם רוצים לפתח אפליקציה ל-iOS, אז Objective C היא עדיין האפשרות המועדפת עליכם. שפת Swift, החלופה הטרייה מבית אפל, עדיין נמצאת בפיתוח. בנוסף, אפל תקבל אפליקציות הכתובות בסוויפט לאפסטור, רק לאחר שחרור מערכת ההפעלה iOS8.
אם האפליקציה שלכם מכוונת לאנדרואיד, אז Java היא השפה עבורכם. ג'אווה נחשבת לשפה ידידותית למתכנתים, עם ערכות API (ספריות קוד) רבות המאפשרות לזרז את תהליך התכנות בצורה יעילה.
עבור מי שהתקציב שלו מוגבל ובכל זאת רוצה להוציא לשוק אפליקציות לאנדרואיד ול-iOS במקביל, ניתן לפתח אפליקציות ווב ב-HTML וב-JavaScript. במקרים כאלה צריך לקחת בחשבון שהדבר עלול לגרום לאיטיות ולסרבול מסוים עבור חלק מהיישומים לעומת פיתוח אפליקציה בשפה הייעודית למערכת ההפעלה.