אתרי מסחר, או אתרי E-Commerce - הם אתגר לא קטן עבור בוני אתרים - גם המנוסים ביותר. בשלב ראשון, נשאלת השאלה באיזו פלטפורמה האתר הולך להיבנות - האם אחת ממערכות הקוד הפתוח הפופולאריות כמו מג'נטו או וורדפרס? מערכת קוד סגור או פיתוח custom-made?
כך או כך, על מנת לשווק אתר מסחר, בדגש על הזירה האורגנית, מומלץ לציית לקווים מנחים הבאים:
תוכן משוכפל היא ה"מחלה" של לא מעט אתרים - בעיקר אתרים מרובי עמודים וקטגוריות, בדגש על אתרי מסחר. באתרי מסחר עם הרבה מוצרים, יהיו לרוב מספר רב של קטגוריות שיכילו מוצרים שיחזרו על עצמם באותן הקטגוריות. עובדה זו יוצרת אוטומטית המון עמודים "רזים" באתר שאין להם כמעט ערך או ייחוד כלשהו, אם בכלל.
הדרך להתגבר על זה היא די פשוטה: עליכם לוודא שתהיינה אפשרות להוסיף תקציר לכל קטגוריה באתר, תקציר שיכול להיות משהו כמו 50-100 מילים או אף יותר מכך. עובדה זו - אוטומטית תעניק ערך לעמוד בעיניים של גוגל, שכן הוא כולל בתוכו תוכן שהוא ייחודי - והוא לא רק ארכיון של מוצרים אשר חוזרים על עצמם בעמודים נוספים.
נכון, מדובר בעבודה סיזיפית ומתמשכת - בעיקר אם מדובר באתר עם עשרות או אף מאות קטגוריות. אך ללא כל ספק, הפיצ'ר הבסיסי אך הכה חשוב הזה, יעניק לכם יתרון משמעותי על פני מתחרים, שרבים מהם לא דואגים להכניס תיאור או טקסט בכלל לעמודי קטגוריות.
בעיה נפוצה נוספת של אתרי מסחר היא כתובות URL דומות עם פרמטרים משתנים. גם בעיה זו קשורה לתוכן משוכפל. קחו למשל דוגמא לעמוד קטגוריה:
http://website.co.il/category1
זאת הכתובת הבסיסית. אך כאשר המשתמש בוחר להציג 50 מוצרים במקום 20, לצורך הדוגמא, הכתובת תשתנה למשהו כזה:
http://website.co.il/category1/?filter=50
גוגל עשוי לאנדקס את 2 הכתובות הנ"ל (ועוד וריאציות שונות שלהן), מה שיגרום לתוכן משוכפל ויעמיס על האינדקס המון עמודים מיותרים.
הפתרון - הטמעת תגית rel="canonical"
גם במקרה הזה, הפתרון הוא פשוט להפליא - כל מה שצריך זה להטמיע תגית קנוניקל לכתובת הראשית של כל קטגוריה, על מנת למנוע אינדוקס מיותר של פרמטרים המשמשים לסינון ו/או מיון של המוצרים באותה הקטגוריה.
להשקיע בקטגוריות זה טוב ויפה, אבל הליבה של אתרי המסחר הם ללא ספק המוצרים. כל מוצר באתר חייב לקבל תמונה (רצוי כמה), טקסט ייחודי (ולא מועתק מאתר היצרן או חלילה מאתרים אחרים) וכמה שיותר פרטים על המוצר.
ייחוד המוצר צריך גם להשתקף בתגיות המטא של עמוד המוצר. לדוגמא, אם אתם מוכרים שמיכה כחולה עם פסים מבד מסוים - דאגו שזה יהיה כתוב בטייטל של העמוד, במקום טייטל גנרי כמו "שמיכה כחולה". עובדה זו, תאפשר לכם לקבל טראפיק קל מהרבה חיפושי לונגטייל ממוקדים, כמעט ללא מאמץ.
כמעט כל אתר מסחר מורכב מכמה עמודים עיקריים (דף הבית, אודות, צור קשר וכו'), עמודי קטגוריות ותתי קטגוריות, ותחתיהן המוצרים.
היררכיה נכונה באתר צריכה לשקף את חשיבות המוצרים מבחינה עסקית מצד אחד, ומצד שני להנגיש כמה שיותר מוצרים במרחק קצר ביותר מדף הבית. מוצר אשר דורש יותר מ-3 קליקים מדף הבית - אוטומטית נפגע מבחינת פוטנציאל ה SEO שלו.
קווים מנחים:
• דאגו שכל הקטגוריות (או לפחות רובן) יהיו נגישות מהתפריט הראשי באתר.
• במידה ויש אילוצי מקום, ניתן לקשר לשאר הקטגוריות מאזור הפוטר או תפריט צדדי.
• מוצרים בעלי חשיבות אסטרטגית, ניתן לקשר ישירות מאחד התפריטים הצדדיים או מהפוטר.
• עם זאת, מומלץ מאד גם לקשר מתוך העמודים עצמם (קטגוריה לקטגוריה, מוצר למוצר). קישור אשר יוצא מתוך תוכן ייחודי ולא מתוך תבנית שחוזרת על עצמה (ע"ע: תפריט כלשהו באתר), מקבל ערך גבוה יותר בעיני גוגל, במיוחד עם המשתמשים מפיקים ממנו ערך.
• בנוסף, מומלץ מתחת לכל מוצר - להציע 3-5 מוצרים דומים מאותה קטגוריה.
• ניתן גם להשתמש בתגיות (Tags) על מנת לאסוף ביחד מוצרים מקטגוריות שונות אך בעלי מכנה משותף כלשהו. הכללים שחלים על הקטגוריות שהוזכרו לעיל, חלים גם על תגיות (תיאורים ייחודיים וכו'). דוגמא לשימוש בתגיות: נניח ויש אתר שנמכרות בו שמיכות, ובאתר יש כמה קטגוריות: שמיכות פוך, שמיכות צמר, שמיכות פיקה וכדומה. דוגמא לתגית שאוספת כמה מוצרים ספציפיים יכולה להיות "שמיכות עם פסים", שזהו מכנה משותף שאוסף שמיכות מכל מיני קטגוריות שונות.
חשיבות הMobile-Friendly Websites - מקבל חשיבות גבוהה ביותר בזמן האחרון, ואין ספק שלשם נושבת הרוח. חיזוק משמעותי לטענה הזו, היא עדכון שגוגל הולכת להשיק ב21 באפריל 2015, שמטרתו לפרגן לאתרים ידידותיים למובייל, ומהצד השני לתת "כאפה" לכל אותם אתרים שלא השכילו להטמיע את השינויים הנדרשים ולהציג למשתמשים שלהם אתרים מותאמים. הדיבורים בתעשייה מצביעים על כך שכנראה הולך להיות עדכון משמעותי ביותר, אף יותר מ"פינגווין" ו"פנדה".
למרות שאתרי מסחר מתעדכנים באופן שוטף באמצעות מוצרים חדשים שמתווספים אליהם, בלוג מקצועי יעזור לכם למתג את האתר, לתת טיפים פנימיים מהתעשייה שלכם ולשמור על האתר "רענן" - הן בעיני הגולשים והן בעיני גוגל. בנוסף, ניתן להשתמש בבלוג כפלטפורמה מצוינת לחיזוק עמודים וקטגוריות באתר, לייצר כתבות מסוג Link Bait ולחזק את המותג.
המאמר נכתב על ידי דניאל זריהן, מקדם אתרים וכותב בלוג על שיווק באינטרנט