יובל מעוז יובל מעוז
13 מאי 2015

למי יותר נכון לכתוב לגולש או למנוע החיפוש?

מלחמת תוכן: האדם נגד הרובוט

מלחמה של ממש מתחוללת כשמגיעים לרגע שבו צריך להכריע איך לכתוב את התוכן לאתר. במחנות המנוגדים ניצבים שני קהלים שונים: בצד האחד נמצאים הגולשים, ובצד הנגדי - האלגוריתמים הממוחשבים של מנועי החיפוש.

התוכן של האתר צריך למצוא-חן בעיני שני הקהלים - בני אדם ורובוטים. כל טקסט צריך להיות ברור ומעניין לעין האנושית, אך גם בעל פוטנציאל לתרום לדירוג במנוע החיפוש.

איך אפשר ליצור תוכן שקולע גם לבני אדם וגם לאלגוריתמים ממוחשבים? כדי להצליח במשימה צריך לתכנן בקפדנות את התוכן כך שיתאים במדויק לקהל היעד שלו. בכל אחד מהאלמנטים שיוסברו צריך להתחשב בשני הקהלים, אך בתשומת-לב שונה, אותה ציינו בסוף כל סעיף:

Header - ראש העמוד

החלק העליון באתר נקרא Header. לרוב, הוא כולל את הלוגו, שם האתר, סלוגן או הסבר קצר על האתר.

ה-Header הוא אחד האלמנטים הראשונים שהגולש רואה כשהוא נכנס לאתר. לפי המחקרים הוא גם אחד האלמנטים הכי נצפים באתר, לא רק כמותית אלא גם מבחינת זמן הצפייה. לכן, החשיבות של ה-header עבור העין האנושית היא מהותית ביותר והניסוח צריך להתאים לקורא האנושי.

ה-Header הוא גם מקום מצוין להפנות את הרובוטים שסורקים את האתר להסבר זריז לגבי התוכן שלו. לכן כדאי לשזור ב-Header ביטוי מפתח שנשען על מילים חשובות, אך לא חייבים לעשות זאת מיד במילים הראשונות ובוודאי שלא לתת לשימוש במילים האלה להשתלט על כל התוכן.

מידת החשיבות לרובוטים: 40%
מידת החשיבות לקורא האנושי: 60%

תגית Title

התגית החשובה ביותר עבור מנועי החיפוש היא הכותרת. Title Tag הוא המקום בו מסבירים במה עוסק העמוד וגם מציינים את שם האתר או החברה. ה-Title tag מופיע בראש לשונית העמוד הדפדפן וגם בתוצאות החיפוש. הכותרת שתכתבו ב-Title Tag תהיה זו שתראו בתוצאות החיפוש. אין חשובה ממנה.

חשוב לשלב בתגית ה-Title את נושא העמוד, לרוב תוך שימוש במילת מפתח כלשהי שבה עוסק העמוד. לאחר מכן יש לציין גם את שם האתר. דוגמא: "איך בונים אתר אינטרנט? | dooble בניית אתרים".

מידת החשיבות לרובוטים: 60%
מידת החשיבות לקורא האנושי: 40%

Meta Description

תיאורי Meta הם טקסטים המתארים את תוכן העמוד, בדומה לתגיות ה-Title. הם גם מופיעים בתוצאות החיפוש, הפעם בתיאור שמתחת לכותרת ולכתובת העמוד בתוצאות החיפוש. לכן, האופטימיזציה לתיאורי מטה נוטה לעבר העין האנושית - היא זו שקוראת את התיאור שמופיע בתוצאות החיפוש ומעריכה האם התוכן רלוונטי לשאלה שלה או לא.

תיאור Meta מוצלח הוא קצר וכולל 155 תווים בערך (כולל רווחים). אם התיאור יהיה ארוך מכך, הוא ייקטע באמצע. כדאי לנסח אותו במשפטים קצרים המסבירים במה עוסק העמוד תוך שימוש בביטוי מפתח אחד.

מידת החשיבות לרובוטים: 40%
מידת החשיבות לקורא האנושי: 60%

כותרות

כותרות לפוסטים בבלוג של האתר או לתוכן עצמו מכוונות במלואן לעין האנושית. ככל שתצרו כותרת מושכת ומבטיחה יותר, כך יש סיכוי גבוה יותר שהגולשים ייכנסו אל העמוד.

יחד עם זאת, ככל שהכותרת מבטיחה יותר, כך אתם צריכים לעמוד בהבטחה. אל תכתבו כותרת שלא תוכלו לעמוד מאחוריה. אחרת אתם עלולים להוביל לתוצאה לא רצויה אחרת - אחוז נטישה גבוה.

כותרת טובה היא קצרה וקולעת. אפשר לשלב בתוכה שאלה ("איך עושים...") או מספרים ("8 דרכים ל...").

מידת ההתחשבות בקורא האנושי: 100%

תוכן הכתבה והעמוד

גוגל נלחמת בתוכן שמכוון אך ורק לאלגוריתמים שלה. תוכן שמתבסס על יותר מדי מילות מפתח, נחשד מיד כספאם וזוכה לדירוג נמוך.

המגמה השולטת היום היא ליצור תוכן איכותי המיועד בראש ובראשונה לקורא האנושי ולא לרובוטים שסורקים תוכן.

כתבו תוכן מעניין ושימושי, שגולשים ישמחו לקרוא ואף לשתף. אחרי שסיימתם לכתוב, אתם יכולים לערוך את הטקסט ולבדוק ששילבתם במהלך הטקסט ביטויי מפתח רצויים. אך כאמור, הימנעו מלהטביע את הטקסט במילות מפתח.

מידת ההתחשבות ברובוטים: 20%
מידת ההתחשבות בקורא האנושי: 80%

קישורים פנימיים

קישורים פנימיים עוזרים בניווט בתוך האתר. בזמן שהגולש נמצא בעמוד אחד הוא נתקל במידע נוסף שמעניין אותו בנבכי האתר ועובר אליו. בעזרת הקישורים הפנימיים הוא נשאר בתוך האתר וזוכה להיחשף לתכנים נוספים הקיימים באתר.

לפני שמעלים עמוד לאוויר, כדאי להוסיף לתוכו כמה קישורים פנימיים לעמודים שעשויים לעניין את הגולשים. הטמיעו בתוך הטקסט כמה קישורים שכאלה בהתאם לרלוונטיות התוכן.

בנוסף לגולשים, גם מנוע החיפוש נעזר בקישורים הפנימיים כדי לסמן את ההיררכיה בין העמודים של האתר ולדרג עמודים פופולריים בתוכו.

מידת החשיבות לרובוטים: 40%
מידת החשיבות לקורא האנושי: 60%

מי ניצח: האדם או האלגוריתם?

אז מי יותר חשוב, האדם או הרובוט שסורק את האתר? התשובה היא ששניהם חשובים, אך כדי להצליח בקידום האתר והתוכן, צריך להבין היטב היכן מופיע התוכן, מה נסרק בידי האלגוריתמים ומה תורם לקידום.

אם אתם נתקלים בתהייה האם כדאי למקסם את התוכן עבור הקורא האנושי או האלגוריתם ולא מצאתם תשובה, כלל האצבע יהיה למקסם את התוכן לקורא האנושי. כך תלכו על בטוח ולא תצרו תוכן שעלול להיות ספאם ולהוביל לתוצאה לא רצויה.

נשמח להציע לך פתרון מותאם אישית קבל הצעת מחיר