מרבית האנשים שרוצים להקים אתר נתקלים במוקדם או במאוחר בשאלה הבאה: במה לבחור, באתר בקוד פתוח או בקוד סגור? אם גם אתם נתקלתם בשאלה הזאת, אתם בחברה טובה. שתי הגישות מייצגות עולמות שונים בבניית אתרים כשלכל אחת מהן יתרונות וחסרונות משלה.
כדי לעשות קצת סדר בין הגישות, הנה לפניכם הסבר קצר על כל אחת מהגישות, לצד היתרונות והחסרונות שלה:
אתרים הנכתבים בקוד פתוח עושים שימוש בקוד חופשי לציבור. את הקוד כותבים מתכנתים וארגונים המפתחים את הקוד ומפרסמים אותו בפומבי. בבניית אתר בקוד פתוח לוקחים ספריות מוכנות של קוד, ועליהן יוצקים את כל מה שיהפוך את האתר לייחודי: עיצוב, תוספים, תכונות וכדומה.
1. גמישות לשינויים
את הקוד הפתוח כותבת קהילה ענקית של מפתחים מכל העולם. המתכנתים יוצרים מאגר של תוספים ועיצובים שמאפשרים לשנות ולשדרג את האתר בקלות רבה. באמצעות התקנת תוספים אפשר לעבות את היכולות והתכונות של האתר בקלות, כמו למשל תוספות אבטחה, קידום במנוע חיפוש, או כמעט כל תכונה שתוכלו לחשוב עליה.
2. מותאם לקידום
גישת הקוד הפתוח אהודה במיוחד על מנועי חיפוש. גוגל, הדוגלת בשיטת הקוד הפתוח, נהנית בעזרת הקוד הפתוח מגישה למבנה של האתר, לטקסט ולרכיבים נוספים באתר שעוזרים לה לספק תוצאות טובות יותר לגולשים.
3. תמיכה של הקהילה
קהילת המפתחים בקוד פתוח מורכבת ממיליוני מתכנתים ומהנדסי תוכנה מרחבי העולם. חברי הקהילה מפתחים כל הזמן קוד ורכיבים חדשים שבעזרתם אפשר לעדכן ולהטמיע תוספים חדשים המתאימים לשינויים ברשת.
1. עיצובים דומים
מערכות הקוד הפתוח לאתרים כמו וורדפרס וג'ומלה הן המערכות הדומיננטיות כיום בבניית אתרים ברשת. תופעת הלוואי מכך היא שאתרים רבים משתמשים בעיצובים שמגיעים עם הקוד הראשוני ועקב כך – נראים דומים מדי זה לזה. כדי לא להיראות כמו אלפי אתרים אחרים, צריך ליצור עיצוב ייחודי לאתר שיבליט אותו לעומת המתחרים.
2. פתוח זה לא חינם
אמנם הגישה לקוד הבסיסי היא חופשית, אך כדי להתאים את האתר לדרישות הייחודיות של בעל האתר צריך לערוך שינויים והטמעות רבים, ואלה כרוכים בעלויות. עבור בעלי אתרים בעברית, תהליך "גיור" קוד או תבנית, כלומר, התאמתם להצגת טקסט מימין לשמאל (ההיפך מאנגלית, שבה מגיע קוד הבסיס), הוא אחד מהעלויות הראשוניות הכרוכות בהקמת אתר בקוד פתוח. בנוסף, במידה וכן תרצו עיצוב שונה וייחודי תצטרכו את שירותיו של מעצב שיבצע את ההתאמות הדרושות מה שיגדיל את עלויות בניית האתר.
פיתוח אתר בקוד "סגור" הוא הגישה ההפוכה לקוד הפתוח: במקום להיעזר במידע נגיש לציבור, מפתחים את הקוד מאפס בדיוק לפי הצרכים והחזון של האתר. הבחירה לבנות אתר בקוד סגור לרוב נעשית כאשר מעוניינים לבנות אתר ייחודי עם רמת אבטחה גבוהה. הנה כמה יתרונות וחסרונות לגישת הקוד הסגור:
1. תופרים את הפתרון הנכון לצורך
בניית אתר בקוד הנכתב במלואו בידי המפתחים מאפשרת חופש טכנולוגי ויצירתי רחב ביותר. בעזרת החירות הזאת ניתן ליצור אתר המותאם בדיוק לצרכים של בעליו. כתיבת הקוד הייעודי לאתר עונה על צרכים ייחודיים לקהל היעד וגם מאפשרת ליצור עיצוב חדשני ומעניין שאין לאף אתר אחר.
2. בעלות על הקוד
כאשר הקוד של האתר נכתב במלואו עבור בעלי האתר, הבעלות על הקוד שייכת לחברה או למזמין העבודה. מתוקף הבעלות הזאת, אפשר גם למכור אותם הלאה, במידת הצורך.
3. רמת אבטחה גבוהה
קוד סגור מאופיין ברמת אבטחה גבוהה יותר מאשר אתרים בקוד פתוח. בתחום האבטחה, היתרון המרכזי בכתיבת הקוד במלואו הוא שאין צורך להשתמש בקוד מוכן, לאתר ולסגור את כל הפרצות הקיימות אלא יוצרים את מסגרת האבטחה עוד בשלב הפיתוח.
1. שינויים דורשים פיתוח
לאורך השנים, האתר דורש עדכונים ושינויים בהתאם לצרכים חדשים ולטרנדים ברשת. כדי להטמיע תוספים או שינויים באתר צריך לחזור לשולחן הפיתוח ולמצוא את הפתרונות המתאימים, ואלה לעיתים כרוכים בעלויות נוספות.
2. תלות במפתחים בזמן עדכונים
אם אתם לא בעלי ידע בתכנות, לא תוכלו לבצע שינויים באתר על דעת עצמכם. בקוד פתוח, בעלי האתר יכולים לנסות להטמיע בעצמם תוספים באתר. כאשר מדובר במערכת בקוד סגור, עריכת שינויים מהותיים בקוד או הטמעה של תכונות חדשות מצריכה פנייה למפתחים מקצועיים, ולוותר על הניסיון לבצע זאת בעצמכם.
שתי הגישות, הקוד הפתוח והסגור, מניבות תוצאות משביעות רצון בבניית האתר ובניהול השוטף שלו. לפני קבלת ההחלטה צריך לאפיין מה יהיה האופי של האתר, מהם היישומים שנרצה להטמיע בו ומהי רמת המורכבות של האתר. הבחירה בין פיתוח אתר בקוד פתוח או סגור תלויה בסופו של דבר ביעדים, בתקציב ועד כמה אתם רוצים להתאים את האתר לקהל היעד ולהותיר עליו רושם.